Most-Híd a SMK nevylučujú podporu T. Galbavému v Nitrianskom kraji

12.07.2013 Nitra

Bratislava 12. júla (TASR) - Strany Most-Híd a SMK nevylučujú, že podporia kandidatúru exposlanca Národnej rady SR za SDKÚ-DS Tomáša Galbavého na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). "Je to jedna z možností, ale ešte stále rokujeme," povedal pre TASR Tibor Bastrnák z Mosta-Híd, ktorý by bol rád, keby sa pravica v kraji dohodla. "Nevylučujem podporu pánovi Galbavému, ale o nomináciách rozhodne definitívne Republiková rada SMK na konci júla," uviedol Árpád Horváth z SMK.

Galbavý TASR potvrdil, že zvažuje kandidatúru a že s najväčšou pravdepodobnosťou sa bude o post predsedu kraja uchádzať. O podrobnostiach zatiaľ nechce hovoriť. Exposlanec bol do jesene minulého roka členom SDKÚ-DS, dnes je nezávislý. Dôvodom jeho odchodu boli spory s Ondrejom Ščurkom. Ten už v strane tiež nie je.

Pravica zatiaľ neoznámila svojho kandidáta na predsedu NSK. Smer-SD podporuje súčasného šéfa Milana Belicu. Sociálni demokrati vytvorili v kraji koalíciu s KDH, ale len na poslancov zastupiteľstva. Kresťanskí demokrati Belicu nepodporujú. Nie je vylúčené, že sa pravicové strany postavia za Galbavého.

V NSK sa spočiatku uvažovalo o pokračovaní tzv. veľkej slovenskej koalície pre voľby do Zastupiteľstva NSK. Z troch politických strán, ktoré ju mali tvoriť, však koaličnú zmluvu podpísali iba krajský šéf Smeru-SD Tibor Glenda a krajský predseda KDH Marián Radošovský. Tibor Tóth za SDKÚ-DS svoj podpis pod zmluvu zatiaľ nepridal.

Dôvodom je spochybnenie jedného z bodov zmluvy, v ktorom sa KDH a SDKÚ-DS zaväzujú, že nepostavia svojho kandidáta na predsedu kraja. Prezídiu SDKÚ-DS sa tento záväzok nepáčil. "V Nitre boli spory okolo miestneho zväzu SDKÚ, bola tu nevyjasnená situácia v krajskom zväze, takže sme nemali čas hľadať vhodného kandidáta na župana. Boli sme postavení pred hotovú vec. Naši partneri nám dali dva týždne na vyjasnenie situácie, a potom sa rozhodneme, či svoj podpis ku koaličnej zmluve pridáme," uviedol pred časom Tóth.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 9. novembra. V krajoch, v ktorých ani jeden z kandidátov na predsedu nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov, bude druhé kolo volieb. Malo by sa konať v sobotu 23. novembra.
 

Vyberte región